Jeśli mamy za dużo pierniczków możemy z nich zrobić pyszne bajaderki. Tak przygotowane małe słodkości sprawią, że każdy zapragnie ich skosztować.
SKŁADNIKI:
- 500 g pierniczków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1/2 szklanki rodzynek
- 200 g dżemu lub powidła
- 80 g masła
- 1/2 olejku rumowego lub migdałowego (dla dorosłych alkoholu)
- 2 łyżki masła orzechowego lub nutella
- czubata łyżka kakao
- zmielone orzechy lub wiórki kokosowe do obtaczania
WYKONANIE:
- Rodzynki namoczyć i odstawić na 20 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pierniczki drobno pokruszyć.
- W garnku zagotować mleko, cukier, masło oraz kakao. Wystudzić.
- Do pierniczków dodać wystudzoną masę, dżem, olejek rumowy, nutellę oraz rodzynki. Zagnieść na jednolite ciasto.
- Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w zmielonych orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńsłodkie maleństwa
OdpowiedzUsuń