Kurczak przygotowany w niebanalny sposób - nadziewany szpinakiem z ricottą oraz posypany serem żółtym. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Przepis ze strony "karmelowy.pl".
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- pierś z kurczaka podwójna
- 50 g ricotty
- 100 g świeżego szpinaku baby
- łyżka oleju
- 1/2 chilli świeżego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 g sera żółtego
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Szpinak umyć. Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i smażyć przez minutę. Następnie dodać ricottę oraz chilli pokrojone w drobną kostkę. Smażyć razem przez kolejną minutę. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć z wierzchu mięso w paski. Zachować odległość ok. 2 cm. Z każdej strony doprawić solą oraz pieprzem.
- Nacięcia napełnić szpinakiem i posypać z wierzchu serem (ser można dodać w połowie pieczenia) oraz papryką.
- Mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Pysznie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł,na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuń