Miękkie, rozpływające się w ustach pierniczki świąteczne. Mój numer 1 wśród pierniczków. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 4 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki kakao
- 100 ml gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 150 g masła
- 200 g miodu naturalnego
WYKONANIE:
- Kakao wymieszać z mąką w misce.
- Miód zagotować z przyprawami, ściągnąć z palnika. Następnie dodać masło i roztopić mieszając łyżką. Wystudzić.
- Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Odstawić na kilka minut.
- Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru kryształ podczas ubijania. Na koniec dodać żółtka i ponownie zmiksować.
- Masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie połączyć razem.
- Dodać miód ponownie wymieszać razem. Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki przykryte folią na 24 godziny, żeby zgęstniało.
- Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka.
- Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 8-12 minut w zależności od grubości. Wystudzić na kratce.
- Pierniczki można polukrować lub oblać czekoladą.
dodałam do zakładek :) czy mogę sobie darować śnmietanę? moja córka nie może nabiału. masło dodam klarowane, ale co ze śmietaną? proszę o odpowiedź,.
OdpowiedzUsuńWitam :) Marki Tesco można kupić śmietanę bez laktozy.
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńpyszne,jeszcze gdyby tak oblać je czekoladą..mmm
OdpowiedzUsuń