sobota, 3 grudnia 2016

Pierniczki Alpejskie

Pierniczki Alpejskie

Pierniczki Alpejskie
Miękkie, rozpływające się w ustach pierniczki świąteczne. Mój numer 1 wśród pierniczków. Polecam!


SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 4 żółtka
    • 2 białka
    • 2 łyżki kakao
    • 100 ml gęstej śmietany
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki przyprawy do pierników
    • 150 g masła
    • 200 g miodu naturalnego

WYKONANIE:

  1. Kakao wymieszać z mąką w misce.
  2. Miód zagotować z przyprawami, ściągnąć z palnika. Następnie dodać masło i roztopić mieszając łyżką. Wystudzić.
  3. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Odstawić na kilka minut.
  4. Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru kryształ podczas ubijania. Na koniec dodać żółtka i ponownie zmiksować.
  5. Masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie połączyć razem.
  6. Dodać miód ponownie wymieszać razem. Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
  7. Gotowe ciasto wstawić do lodówki przykryte folią na 24 godziny, żeby zgęstniało. 
  8. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka.
  9. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 8-12 minut w zależności od grubości. Wystudzić na kratce.
  10. Pierniczki można polukrować lub oblać czekoladą.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier jajka kakao śmietana soda przyprawa do pierników masło miód

4 komentarze:

  1. dodałam do zakładek :) czy mogę sobie darować śnmietanę? moja córka nie może nabiału. masło dodam klarowane, ale co ze śmietaną? proszę o odpowiedź,.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Marki Tesco można kupić śmietanę bez laktozy.

      Usuń
  2. pyszne,jeszcze gdyby tak oblać je czekoladą..mmm

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons