środa, 7 grudnia 2016

Bajaderki Piernikowe

Bajaderki Piernikowe

Bajaderki Piernikowe
Jeśli mamy za dużo pierniczków możemy z nich zrobić pyszne bajaderki. Tak przygotowane małe słodkości sprawią, że każdy zapragnie ich skosztować.


SKŁADNIKI:



    • 500 g pierniczków
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 200 g dżemu lub powidła
    • 80 g masła
    • 1/2 olejku rumowego lub migdałowego (dla dorosłych alkoholu)
    • 2 łyżki masła orzechowego lub nutella
    • czubata łyżka kakao
    • zmielone orzechy lub wiórki kokosowe do obtaczania

WYKONANIE:

  1. Rodzynki namoczyć i odstawić na 20 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pierniczki drobno pokruszyć.
  3. W garnku zagotować mleko, cukier, masło oraz kakao. Wystudzić.
  4. Do pierniczków dodać wystudzoną masę, dżem, olejek rumowy, nutellę oraz rodzynki. Zagnieść na jednolite ciasto.
  5. Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w zmielonych orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia.

SMACZNEGO :)

ciasteczka pierniki mleko cukier rodzynki dżem masło olej rumowy masło orzechowe kakao orzechy

2 komentarze:

Sharing Buttons