Dzisiaj coś na ochłodę - szerebt o smaku kawowym z książki "Desery Lodowe" Eliq Maranik. Szerbet to odmiana sorbetu zawierająca mleko.
SKŁADNIKI:
- 300 ml mocnej kawy
- 80 g cukru kryształ
- łyżeczka kakao
- 2 łyżki miodu jasnego
- 150 ml mleka
- szczypta soli
WYKONANIE:
- W garnku o grubym dnie doprowadzić do wrzenia kawę z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać miód i mieszając gotować na wolnym ogniu. Przed dolaniem mleka zdjąć rondel z palnika. Wymieszać.
- Schłodzić gwałtownie wstawiając całe naczynie do garnka z lodowatą wodą.
- Zimną masę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.
- Gotowy sorbet przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć przykrywką i chłodzić przez ok. 4 godziny.
- Na 15 minut przed podaniem szerbet przenieść do lodówki, żeby zmiękł.
Mmm, kuszący, szczególnie przy tych wszechobecnych upałach :)
OdpowiedzUsuńAleż kuszący ten deser! : )
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! *.*