czwartek, 13 sierpnia 2015

Szerbet Mokka

Szerbet Mokka

Szerbet Mokka
Dzisiaj coś na ochłodę - szerebt o smaku kawowym z książki "Desery Lodowe" Eliq Maranik. Szerbet to odmiana sorbetu zawierająca mleko.


SKŁADNIKI:



    • 300 ml mocnej kawy
    • 80 g cukru kryształ
    • łyżeczka kakao
    • 2 łyżki miodu jasnego
    • 150 ml mleka
    • szczypta soli


WYKONANIE:

  1. W garnku o grubym dnie doprowadzić do wrzenia kawę z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać miód i mieszając gotować na wolnym ogniu. Przed dolaniem mleka zdjąć rondel z palnika. Wymieszać.
  2. Schłodzić gwałtownie wstawiając całe naczynie do garnka z lodowatą wodą.
  3. Zimną masę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.
  4. Gotowy sorbet przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć przykrywką i chłodzić przez ok. 4 godziny.
  5. Na 15 minut przed podaniem szerbet przenieść do lodówki, żeby zmiękł.

SMACZNEGO :)

deser kawa cukier kakao miód mleko sól
Akcja lodowa 2015

2 komentarze:

  1. Mmm, kuszący, szczególnie przy tych wszechobecnych upałach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kuszący ten deser! : )
    Wygląda fantastycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons