sobota, 29 sierpnia 2015

Ślimaczki z Kajmakiem i Rodzynkami

Ślimaczki z Kajmakiem i Rodzynkami

Ślimaczki z Kajmakiem i Rodzynkami
Słodkie i urocze ślimaczki.


SKŁADNIKI:



  • Ślimaczki:
    • 500 g mąki pszennej
    • łyżka cukru kryształ
    • 200 ml mleka
    • 100 g masła
    • 7 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych
    • łyżka śmietany kwaśnej
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • szczypta soli
  • Dodatkowo:
    • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
    • 50 g rodzynek
    • 50 g płatków migdałów
    • jajko
    • cukier puder do posypania


WYKONANIE:

  1. Drożdże, cukier kryształ oraz łyżkę mąki rozpuścić w letnim mleku i odstawić na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
  2. Masło roztopić w garnku. Wystudzić i połączyć ze śmietaną.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz kardamon. Dodać zaczyn drożdżowy, masło ze śmietaną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na prostokąt o grubości 1-2 cm. Posmarować masą kajmakową i posypać rozdrobnionymi kawałkami migdałów oraz rodzynek. Zwinąć w roladę i pokroić na roladki o grubości 2.5 cm.
  5. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. Ślimaczki piec 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i ew. posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier mleko masło drożdże śmietana kardamon sól rodzynki migdały jajko cukier puder
Uczta pod gołym niebem

4 komentarze:

Sharing Buttons