Słodkie i urocze ślimaczki.
SKŁADNIKI:
- Ślimaczki:
- 500 g mąki pszennej
- łyżka cukru kryształ
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 7 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych
- łyżka śmietany kwaśnej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałów
- jajko
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Drożdże, cukier kryształ oraz łyżkę mąki rozpuścić w letnim mleku i odstawić na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
- Masło roztopić w garnku. Wystudzić i połączyć ze śmietaną.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz kardamon. Dodać zaczyn drożdżowy, masło ze śmietaną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na prostokąt o grubości 1-2 cm. Posmarować masą kajmakową i posypać rozdrobnionymi kawałkami migdałów oraz rodzynek. Zwinąć w roladę i pokroić na roladki o grubości 2.5 cm.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Ślimaczki piec 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i ew. posypać cukrem pudrem.
Cudowne , na piknik akurat :)
OdpowiedzUsuńSłodkie, urocze zawijaski:)
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńGenialne te slimaczki :-)
OdpowiedzUsuń