poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Curry z Kolorową Papryką

Curry z Kolorową Papryką

Curry z Kolorową Papryką
Pyszny i sycący gulasz curry.


SKŁADNIKI:



    • 3-4 papryki kolorowe (czerwona, żółta, pomarańczowa)
    • 500 g piersi z kurczaka
    • cebula średnia
    • 8 łyżek soczewicy czerwonej
    • 4 łyżki oleju
    • mała papryczka chili
    • 3 łyżeczki przyprawy curry
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • pęczek natki pietruszki
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę o krawędzi 1 cm.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski.
  3. Cebulę i papryczkę chili drobno pokroić.
  4. Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Zeszklić cebulę (2 minuty), dodać kurczaka i smażyć przez 4 minuty cały czas mieszając. Następnie dodać papryczkę chili oraz przyprawę curry i smażyć przez 1 minutę.
  5. Zaleć bulionem, wsypać soczewicę i gotować razem przez 15 minut.
  6. Na koniec wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad papryka pierś z kurczaka cebula soczewica olej chili curry bulion drobiowy mleczko kokosowe pietruszka sól pieprz
Warzywa psiankowate 2015

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis. Zapraszam Cię do dodania go do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, można się dosiąść? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis. Zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons