Puszyste pszenne bułeczki, idealne na śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
- 7 g drożdży suszonych
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła roztopionego
WYKONANIE:
- Do letniego mleka dodać drożdże, cukier oraz łyżeczkę mąki i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Do dużej miski włożyć mąkę, sól, zaczyn, wodę i roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie samo odchodzić od rąk. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować kule i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż tępą stroną noża.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić.
Piękne, domowe, pachnące :) Aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taką bułeczkę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń