poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Łopatka Wieprzowa w Orientalnym Sosie

Łopatka Wieprzowa w Orientalnym Sosie

Łopatka Wieprzowa w Orientalnym Sosie
Dzisiaj pomysł na danie według Karola Okrasy, a mianowicie łopata wieprzowa w sosie kokosowo-pomarańczowym, podana z glazurowaną młodą marchewką i jabłkami karmelizowanymi w miodzie. Brzmi pysznie i rzeczywiście takie jest :). Zapraszam.


SKŁADNIKI:



  • Łopatka:
    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 100 ml octu ryżowego
    • łyżeczka czubata curry
    • pęczek bazylii tajskiej (może być zwykła bazylia lub kolendra)
    • 4 cm imbiru startego na tarce
    • 2 pomarańcze
    • starta skórka z limonki
    • 250 mleczka kokosowego
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz
  • Marchewka w stylu orientalnym:
    • pęczek młodej marchewki (8 sztuk)
    • łyżka masła
    • ząbek czosnku
    • 6 plasterków świeżego imbiru
    • 1 trawa cytrynowa
  • Jabłka Glazurowane:
    • 2 jabłka jabłka
    • mały ząbek czosnku
    • 2 łyżki miodu


WYKONANIE:

  1. Łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę (powycinać błonki). Przełożyć do miski, wlać ocet ryżowy i doprawić curry, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 24 h do lodówki.
  2. Zamarynowane mięso usmażyć na oliwie z oliwek. Gotowe przełożyć do dużego garnka.
  3. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać 1/2 szklanki wody i dodać starty imbir oraz limonkę. Podsmażyć 2 minuty i dodać do mięsa.
  4. Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Wycisnąć z pomarańczy sok i dodać razem ze skórką do mięsa. Następnie dodać mleczko kokosowe, szklankę wody i gotować przez godzinę pod przykryciem.
  5. Po upływie tego czasu zredukować sos i dodać kawałki drugiej pomarańczy (bez błonek).
  6. Marchewkę oczyścić i umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki, imbir, pieprz i rozgniecioną trawę cytrynową. Następnie zalać szklanką wody, włożyć marchewki i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  7. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z limonki. Następnie na patelni rozpuścić miód, dodać czosnek pokrojony w plasterki i na koniec wrzucić jabłka. Glazurować chwilę z każdej strony.
  8. Gotowy gulasz podawać w miseczkach z ryżem jaśminowym, przyozdobiony z wierzchu kawałkami marchewki i jabłek.

SMACZNEGO :)

obiad łopatka wieprzowa ocet ryżowy curry bazylia tajska imbir pomarańcze limonka mleczko kokosowe pieprz kajeński oliwa sól pieprz marchewka masło czosnek trawa cytrynowa jabłka miód

3 komentarze:

  1. Mariola jak wytwornie i światowo, od samego czytania i patrzenia człowiek się robi głodny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wakacje dały inspiracje i energię do nowych przepisów :)

      Usuń

Sharing Buttons