Dzisiaj pomysł na danie według Karola Okrasy, a mianowicie łopata wieprzowa w sosie kokosowo-pomarańczowym, podana z glazurowaną młodą marchewką i jabłkami karmelizowanymi w miodzie. Brzmi pysznie i rzeczywiście takie jest :). Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- Łopatka:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 100 ml octu ryżowego
- łyżeczka czubata curry
- pęczek bazylii tajskiej (może być zwykła bazylia lub kolendra)
- 4 cm imbiru startego na tarce
- 2 pomarańcze
- starta skórka z limonki
- 250 mleczka kokosowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Marchewka w stylu orientalnym:
- pęczek młodej marchewki (8 sztuk)
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 6 plasterków świeżego imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- Jabłka Glazurowane:
- 2 jabłka
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE:
- Łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę (powycinać błonki). Przełożyć do miski, wlać ocet ryżowy i doprawić curry, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 24 h do lodówki.
- Zamarynowane mięso usmażyć na oliwie z oliwek. Gotowe przełożyć do dużego garnka.
- Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać 1/2 szklanki wody i dodać starty imbir oraz limonkę. Podsmażyć 2 minuty i dodać do mięsa.
- Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Wycisnąć z pomarańczy sok i dodać razem ze skórką do mięsa. Następnie dodać mleczko kokosowe, szklankę wody i gotować przez godzinę pod przykryciem.
- Po upływie tego czasu zredukować sos i dodać kawałki drugiej pomarańczy (bez błonek).
- Marchewkę oczyścić i umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki, imbir, pieprz i rozgniecioną trawę cytrynową. Następnie zalać szklanką wody, włożyć marchewki i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z limonki. Następnie na patelni rozpuścić miód, dodać czosnek pokrojony w plasterki i na koniec wrzucić jabłka. Glazurować chwilę z każdej strony.
- Gotowy gulasz podawać w miseczkach z ryżem jaśminowym, przyozdobiony z wierzchu kawałkami marchewki i jabłek.
Mariola jak wytwornie i światowo, od samego czytania i patrzenia człowiek się robi głodny. :)
OdpowiedzUsuńwakacje dały inspiracje i energię do nowych przepisów :)
Usuńpyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuń