piątek, 17 lipca 2015

Dżem Wiśniowy

Dżem Wiśniowy

Dżem Wiśniowy
Sezon na wiśnie trwa w najlepsze. U mnie już od tygodnia robi się Nalewka Wiśniowa, a dzisiaj dżemik. W zimie będzie w sam raz! Idealny do kanapek, naleśników czy ciasta.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg wiśni drylowanych
    • 350-400 cukru kryształ
    • 70 ml soku z cytryny
    • łyżeczka skórki z cytryny

WYKONANIE:

  1. Wiśnie, cukier, sok oraz skórkę z cytryny włożyć do garnka o grubym dnie. Wymieszać i odstawić na 1 h, aby owoce puściły sok.
  2. Następnie zagotować i na małym ogniu gotować przez 1-2 h w zależności od tego jak gęsty dżem chcemy mieć.
  3. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Włożyć do garnka z wodą wyłożonego ściereczką i pasteryzować przez 15 minut. Następnie słoiczki układać do góry dnem i przykryć ściereczką.
przetwory wiśnie cukier sok z cytryny skórka z cytryny

1 komentarz:

  1. Idzie zima.... robimy konfiturki i weki. A tak poważnie, nie ma jak własne zapasy.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons