Sezon na wiśnie trwa w najlepsze. U mnie już od tygodnia robi się Nalewka Wiśniowa, a dzisiaj dżemik. W zimie będzie w sam raz! Idealny do kanapek, naleśników czy ciasta.
SKŁADNIKI:
- 1 kg wiśni drylowanych
- 350-400 cukru kryształ
- 70 ml soku z cytryny
- łyżeczka skórki z cytryny
- 1 kg wiśni drylowanych
- 350-400 cukru kryształ
- 70 ml soku z cytryny
- łyżeczka skórki z cytryny
WYKONANIE:
- Wiśnie, cukier, sok oraz skórkę z cytryny włożyć do garnka o grubym dnie. Wymieszać i odstawić na 1 h, aby owoce puściły sok.
- Następnie zagotować i na małym ogniu gotować przez 1-2 h w zależności od tego jak gęsty dżem chcemy mieć.
- Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Włożyć do garnka z wodą wyłożonego ściereczką i pasteryzować przez 15 minut. Następnie słoiczki układać do góry dnem i przykryć ściereczką.
Idzie zima.... robimy konfiturki i weki. A tak poważnie, nie ma jak własne zapasy.
OdpowiedzUsuń