poniedziałek, 4 maja 2015

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałatek. Mnie osobiście zachwyca lekkością i kruchością. W sieci znaleźć można przeróżne jej wariacje: z boczkiem, anchois, polaną np. sosem majonezowym lub jogurtowym, etc.. W mojej wersji jako dodatek zamieściłam jajko i całość polałam lekkim i wyrazistym sosem. Jak dla mnie taka kombinacja idealnie się komponuje i sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca i pożywna. Polecam do spróbowania. A może i Wy stworzycie własną wersję tej cudownej sałatki? :)


SKŁADNIKI (2 osób):



    • sałata rzymska
    • podwójny filet z kurczaka
    • 2 jajka + żółtko ugotowane na półtwardo
    • 2 łyżki startego na wiórki sera parmezan
    • 1/2 szklanki grzanek
    • 200 g pomidorów koktajlowych
    • świeża bazylia
    • olej do smażenia
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu winnego
    • łyżka sosu Worcester lub sosu sojowego
    • łyżeczka musztardy
    • 1/3 łyżeczki cukru kryształ
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Sałatę umyć i dokładnie wysuszyć ręcznikami papierowymi. Porwać liście na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach.
  2. Filety umyć, osuszyć i doprawić solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oleju przez 10-15 minut. Mięso wystudzić i pokroić w plasterki. Ułożyć na liściach sałaty. 
  3. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na sałacie.
  4. Jajka przekroić na pół i ułożyć na sałacie.
  5. Żółtko rozgnieść widelcem, dodać ocet winny, cukier, musztardę, oliwę z oliwek oraz sos Worcester. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać razem na gładką masę. Odstawić na 5 minut.
  6. Sałatkę posypać grzankami oraz serem parmezan i całość polać przygotowanym sosem.
  7. Udekorować listkami świeżej bazylii. 

SMACZNEGO :)


sałatka sałata rzymska filet z kurczaka jajka parmezam grzanki pomidory koktajlowe bazylia olej oliwa ocet sos sojowy musztarda cukier sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons