wtorek, 22 lipca 2014

Lody Miętowe z Czekoladą

Lody Miętowe z Czekoladą

Lody Miętowe z Czekoladą
Orzeźwiające lody o pysznym miętowym smaku z kawałkami czekolady.

SKŁADNIKI:



    • 80 ml syropu miętowego Victoria's
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 4 żółtka
    • 5 kostek czekolady gorzkiej
    • 5 kostek czekolady mlecznej


WYKONANIE:

  1. Do garnka o grubym dnie wlać mleko, 1 szklankę śmietanki kremówki oraz cukier. Podgrzać do rozpuszczenia cukru cały czas mieszając i wystudzić.
  2. Żółtka wymieszać trzepaczką z 1/2 szklanki śmietanki kremówki. Wlać do mleka i cały czas mieszając podgrzać do momentu, aż masa zgęstnieje (gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut, nie dopuścić do wrzenia). Odstawić do wystudzenia.
  3. Schłodzoną masę wymieszać z syropem miętowym.
  4. Czekoladę gorzką oraz mleczną pokroić w drobną kostkę. 
  5. Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta. Pod koniec procesu ucierania dodać czekoladę.
  6. Opcja dla osób nie posiadających maszyny do lodów: Lody zmiksować, przelać do pojemnika, dodać czekoladę i wstawić do zamrażalki. Co godzinę wymieszać masę, aby nie powstały kryształki lodu.

SMACZNEGO :)

lody syrop miętowy mleko śmietanka kremówka cukier jajka czekolada
Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014

5 komentarzy:

  1. świetne, bardzo lubię miętowe lody:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna takie planuję, Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję gin :) jeśli lubisz extra miętowe to polecam krople miętowe z herbapolu, te są w smaku delikatne i orzeźwiające :)

      Usuń
    2. Co zrobić , żeby lody miały ten kolor, gdy da się te krople miętowe ? :)

      Usuń
    3. Lody na zdjęciu są zrobione na bazie syropu miętowego Victorias, jeśli robione są z kropli miętowych herbapol to dodaję dwie łyżeczki (odcień wychodzi troszeczkę jaśniejszy niż na bazie syropu). Jeśli już chce mieć pani super kolor zielony to można uzyskać:
      1) zmiksować pęczek listków mięty pieprzowej w blenderze na gładką masę i dodać do masy mlecznej.
      2) lub zielonemu barwnikowi w proszku, dodaje się go odrobinkę (ja polecam jednak sposób naturalny).
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Sharing Buttons