Niniejsza potrawa to najpopularniejsza przekąska kuchni gruzińskiej. Przepyszne ruloniki z bakłażana nadziewane pastą orzechową i posypane słodkimi pestkami granatu.
SKŁADNIKI (10 roladek):
- duży bakłażan
- 1/2 granatu
- szklanka orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżki chili
- 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Bakłażana umyć i pokroić na długie plastry o grubości 3 mm
- Każdy plaster oprószyć delikatnie solą i odstawić na 3 minuty. Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
- Na patelnię wlać cienką warstwę oleju i każdy plaster obsmażyć z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierui wystudzić.
- W blenderze zmiksować: orzechy, czosnek, pietruszkę, ziarna kolendry oraz chili. Następnie dodać wodę i zmiksować, aż uzyskamy grudowaty i aksamitny krem. Można doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Na każdym plastrze bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, rozłożyć równomiernie i zwinąć w rulonik. Udekorować pestkami granatu.
uwielbiam bakłażan, przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuń