Są już nareszcie przepyszne maliny, z których wyczarować można wiele smakołyków: ciasta, ciasteczka, koktajle, sorbety i lody. Ja wybrałam te ostatnie. Przyznam się, że baza na lody wyszła tak smaczna, że w trakcie robienia podjadłam 1/3 :). Lody wyszły intensywnie malinowe, soczyste i orzeźwiające.
SKŁADNIKI (700 ml lodów):
- 300 g malin
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml wody
- 80 g cukru kryształ
WYKONANIE:
- Maliny dobrze umyć i osuszyć.
- Cukier dodać do wody, podgrzać razem i rozpuścić. Dodać maliny i gotować razem przez 4 minuty.
- Malinowy syrop przetrzeć przez gęste sitko w celu oddzielenia pestek. Wystudzić w lodówce.
- Mikserem połączyć śmietanę kremówkę i syrop malinowy.
- Następnie dobrze schłodzone wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
- Opcja bez maszyny: przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Mieszać co godzinę, aby nie powstały kryształki lodu.
Oj, chyba takie zrobię;)
OdpowiedzUsuńpolecam Olga Pi są przepyszne :)
UsuńWyglądają absolutnie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję Mario :)
Usuń