Ciasteczka podwójnie cytrynowe: kruche ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem lemon curd.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła miękkiego
- 100 g cukru pudru + odrobina do posypania
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem lemon curd
- kolorowe perełki deracyjne (np. dr Oetker)
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na plaster o grubości 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wyciąć mniejsze kółko w środku.
- Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C i odstawić do wystudzenia.
- Wystudzone ciasteczka składać razem: pełne koło, lemon curd, kółko z dziurką,
- Ciasteczka udekorować kolorowymi perełkami i posypać cukrem pudrem.
Cytronowe ciasteczka-idealne na ten upał i takie ładne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSłodkie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMaslane ciasteczka + lemon curd? Marzenie!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis!
:)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mmm, bardzo takie lubię :) W wersji cytrynowej muszą smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń