Przepis na tą przepyszną zupkę mam od Lepszy Smak, choć oryginalny przepis zmieniłam nieco dostosowując go do własnego gustu. Najważniejesze jednak, że zupka jest po prostu rewelacyjna - rozgrzewająca, o intensywnym smaku i aromatyczna. Gorąco polecam :).
SKŁADNIKI:
- mały bakłażan
- średnia cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- mała marchewka
- 500 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród (można dać więcej)
- 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Bakłażana umyć i pokroić w grubą kostkę (ja połowę obrałam ze skórki). Podsmażyć na 6 łyżkach oliwy z oliwek i odstawić.
- Papryki umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidora pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wlać 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmażyć w nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodać paprykę, marchew oraz pomidora i smażyć razem przez 5 minut na średnim ogniu.
- Do warzyw wlać sok Tymbark oraz wodę i gotować razem przez 10 minut.
- Dodać bakłażana i gotować przez kolejne 10 minut.
- Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać oprószoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz