czwartek, 17 lipca 2014

Zupa z Bakłażanem I Papryką

Zupa z Bakłażanem I Papryką

Zupa z Bakłażanem I Papryką
Przepis na tą przepyszną zupkę mam od Lepszy Smak, choć oryginalny przepis zmieniłam nieco dostosowując go do własnego gustu. Najważniejesze jednak, że zupka jest po prostu rewelacyjna - rozgrzewająca, o intensywnym smaku i aromatyczna. Gorąco polecam :).

SKŁADNIKI:



    • mały bakłażan
    • średnia cebula
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/4 papryki żółtej
    • 1/4 papryki zielonej
    • 2 ząbki czosnku
    • pomidor
    • mała marchewka
    • 500 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród (można dać więcej)
    • 1/2 szklanki wody
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Bakłażana umyć i pokroić w grubą kostkę (ja połowę obrałam ze skórki). Podsmażyć na 6 łyżkach oliwy z oliwek i odstawić.
  2. Papryki umyć i pokroić w kostkę. 
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidora pokroić w kostkę.
  5. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Do garnka o grubym dnie wlać 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmażyć w nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodać paprykę, marchew oraz pomidora i smażyć razem przez 5 minut na średnim ogniu.
  7. Do warzyw wlać sok Tymbark oraz wodę i gotować razem przez 10 minut.
  8. Dodać bakłażana i gotować przez kolejne 10 minut.
  9. Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Podawać oprószoną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa bakłażan cebula papryka czosnek pomidor marchewka woda oliwa sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons