czwartek, 24 lipca 2014

Gruzińskie Bakłażany

Gruzińskie Bakłażany

Gruzińskie Bakłażany
Niniejsza potrawa to najpopularniejsza przekąska kuchni gruzińskiej. Przepyszne ruloniki z bakłażana nadziewane pastą orzechową i posypane słodkimi pestkami granatu.


SKŁADNIKI (10 roladek):



    • duży bakłażan
    • 1/2 granatu
    • szklanka orzechów włoskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
    • 1/4 łyżki chili
    • 1/4 szklanki wody
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Bakłażana umyć i pokroić na długie plastry o grubości 3 mm
  2. Każdy plaster oprószyć delikatnie solą i odstawić na 3 minuty. Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
  3. Na patelnię wlać cienką warstwę oleju i każdy plaster obsmażyć z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierui wystudzić.
  4. W blenderze zmiksować: orzechy, czosnek, pietruszkę, ziarna kolendry oraz chili. Następnie dodać wodę i zmiksować, aż uzyskamy grudowaty i aksamitny krem. Można doprawić do smaku pieprzem i solą.
  5. Na każdym plastrze bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, rozłożyć równomiernie i zwinąć w rulonik. Udekorować pestkami granatu.

SMACZNEGO :)

przystawka bakłażan granat orzechy włoskie czosnek natka pietruszki kolendra chili woda olej sól pieprz
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

Sharing Buttons