Rogaliki krucho-drożdżowe z pysznym nadzieniem z kokosa i orzechów laskowych.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 7 g drożdży suszonych
- 200 g masła schłodzonego
- łyżka cukru waniliowego
- Nadzienie:
- białko z dużego jajka
- łyżka czubata cukru brązowego
- szklanka zmielonych wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
WYKONANIE:
- Z mleka, cukru oraz drożdży zrobić zaczyn.
- Na stolnicę przesiać obie mąki, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, zaczyn i szybko wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
- Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos i orzechy i wymieszać całość.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na plaster o kształcie koła. Podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko wymieszać z łyżką mleka. Następnie posmarować rogaliki.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Bardzo lubię rogaliki. Twoje wyglądają pysznie i efektownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki z gorącą świeżo mieloną Lavazzą :) Ja do takich lubię również dodać czekolady i wtedy jest idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuń