Sycąca zupa z grochem łuskanym na wędzonym boczku.
SKŁADNIKI:
- 300 g grochu łuskanego
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka korzeń
- 200 g wędzonego boczku
- cebula
- łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1-2 łyżki masła
- łyżka maki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Groch opłukać na sitku. Włożyć do garnka, zalać 2 litami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez 30 minut.
- Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cebulą. Dodać do zupy.
- Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać 1/2 szklanki wywaru z zupy i połączyć razem. Następnie dodać do zupy i wymieszać razem. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.
Smakowicie :) Dawno u mnie grochówki nie było.
OdpowiedzUsuń