Dawno na blogu nie było przepisu z %%%. Ostatnio skusiłam się na domową nalewkę truskawkową i nie żałuję. Jest nie tylko pyszna, ale ma również piękny kolor i aromat. Truskawki są teraz dostępne wszędzie, więc polecam Wam wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI:
- 2 kg truskawek (słodkich)
- 600 g cukru kryształ
- 500 ml wódki 40%
- 200 ml spirytusu 95%
- 150 ml wody
- 1-2 cytryny
- laska wanilii
WYKONANIE:
- Truskawki oczyścić, dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki.
- W dużym słoiku układać na przemian truskawki z 300 g cukru. Słoik zakręcić i odstawić na 24 h. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, aby truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił.
- Do słoika wlać wódkę, spirytus i odstawić na 6-7 dni.
- Nalewkę przecedzić przez sitko, owoce wyrzucić.
- W garnku zagotować wodę z 300 g cukru. Mieszać, aż powstanie gęsty syrop. Wystudzić.
- Z cytryn wycisnąć sok dodać do syropu i wymieszać.
- Nalewkę wlać do syropu i dokładnie wymieszać. Przelać przez filtr do kawy.
- Następnie wlać do przygotowanych butelek. Do jednej z nich włożyć rozciętą laskę wanilii.
- Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz