Klasyczne, domowe lody truskawkowe. Kremowe w konsystencji i mocno owocowe. Zapraszam!!!
SKŁADNIKI:
- 600 g truskawek
- 6 + 5 łyżek cukru kryształ/li>
- 3 łyżki miodu jasnego
- 4 żółtka
- 400 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
WYKONANIE:
- Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Wysuszyć, a następnie zmiksować z 6 łyżkami cukru na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sitko i wstawić do lodówki.
- Żółtka ubić z pozostałą częścią cukru na puszystą masę.
- W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, mleko oraz miód. Zdjąć z palnika i cienkim strumieniem dodać żółtka cały czas mieszając. Postawić ponownie na palniku, na średnim ogniu i stale mieszając gotować przez 3-5 minut, aż masa zgęstnieje. Nie wolno zagotować masy, ponieważ zetną się żółtka.
- Rondel wstawić do lodowatej wody. Następnie zmiksować razem z owocami blenderem, wlać do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
- Mieszankę wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
proste,pyszne no i domowe :)
OdpowiedzUsuńKusisz mnie tymi lodami ale niemam maszynki do lodów pozdrawiam a w wolnej chwili zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń