Zapraszam na mocno czekoladowe Brownie o intensywnym zapachu kawy.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 160 g masła
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 4 jajka
- 180 g czekolady gorzkiej
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml likieru kawowego
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać przez sitko.
- Czekoladę pokroić w kostkę.
- Masło roztopić w garnku, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, a następnie przestudzić.
- Kawę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku.
- Jajka ubić krótko z cukrem, wanilią, kawą rozpuszczoną oraz likierem. Następnie dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sól i połączyć składniki.
- Ciasto wlać do małej prostokątnej (17 x 25 cm) lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Narobiłaś mi apetytu na ciasto kawowe. Mniam.
OdpowiedzUsuń