poniedziałek, 8 maja 2017

Brownie Kawowe

Brownie Kawowe

Brownie Kawowe
Zapraszam na mocno czekoladowe Brownie o intensywnym zapachu kawy.


SKŁADNIKI:



    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 160 g masła
    • 3/4 szklanki cukru brązowego
    • 4 jajka
    • 180 g czekolady gorzkiej
    • łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 100 ml likieru kawowego
    • łyżeczka ekstraktu wanilii
    • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sitko.
  2. Czekoladę pokroić w kostkę.
  3. Masło roztopić w garnku, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, a następnie przestudzić.
  4. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku.
  5. Jajka ubić krótko z cukrem, wanilią, kawą rozpuszczoną oraz likierem. Następnie dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sól i połączyć składniki.
  6. Ciasto wlać do małej prostokątnej (17 x 25 cm) lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

SMACZNEGO :)

mąka masło cukier brązowy jajka czekolada kawa likier kawowy ekstrakt waniliowy sól

1 komentarz:

Sharing Buttons