poniedziałek, 22 maja 2017

Ciasteczka Kruche z Cukrem Cynamonowym

Ciasteczka Kruche z Cukrem Cynamonowym

Ciasteczka Kruche z Cukrem Cynamonowym
Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Po upieczeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, aby dłużej zachowały świeżość. 


SKŁADNIKI:



    • 250 g mąki pszennej
    • jajko
    • 100 g masła zimnego
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżka śmietany
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 -3 łyżki cukru cynamonowego (2 łyżki cukru kryształ (drobny) + łyżka cynamonu)
    • 1-2 białka

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier kryształ, jajko, śmietanę oraz sól. Składniki zagnieść szybko, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na plaster o grubości 0,5 cm. Wykrawać kieliszkiem okrągłe ciasteczka o średnicy 4-5 cm.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
  4. Białko roztrzepać widelcem. Posmarować ciasteczka pędzelkiem i oprószyć cukrem cynamonowym.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 12-15 minut do lekkiego zarumienienia.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka jajka masło cukier śmietana proszek do pieczenia sól cukier cynamonowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons