Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Po upieczeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, aby dłużej zachowały świeżość.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- 100 g masła zimnego
- 2 łyżki cukru kryształ
- łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 -3 łyżki cukru cynamonowego (2 łyżki cukru kryształ (drobny) + łyżka cynamonu)
- 1-2 białka
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier kryształ, jajko, śmietanę oraz sól. Składniki zagnieść szybko, aż powstanie jednolite ciasto.
- Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na plaster o grubości 0,5 cm. Wykrawać kieliszkiem okrągłe ciasteczka o średnicy 4-5 cm.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
- Białko roztrzepać widelcem. Posmarować ciasteczka pędzelkiem i oprószyć cukrem cynamonowym.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 12-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz