Dzisiaj polecam Wam klasyczny sos tzatziki na bazie greckiego jogurtu, ogórka, czosnku oraz ziół. Idealnie smakuje zwłaszcza w upalne dni, podawany prosto z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, świeżych i pieczonych warzyw lub nawet hamburgerów. W końcu można go też podawać tak jak w Grecji - jako przystawkę z pieczywem.
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ogórki szklarniowe
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżka świeżo pokrojonego koperku
- 1/2 łyżki pokrojonej mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty soli
WYKONANIE:
- Ogórki przekroić na pół, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 5 minut. Gdy ogórki puszczą wodą, odcisnąć.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do miski włożyć: jogurt, ogórki, czosnek, koperek, miętę, pieprz, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać razem składniki i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz