czwartek, 4 maja 2017

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki
Dzisiaj polecam Wam klasyczny sos tzatziki na bazie greckiego jogurtu, ogórka, czosnku oraz ziół. Idealnie smakuje zwłaszcza w upalne dni, podawany prosto z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, świeżych i pieczonych warzyw lub nawet hamburgerów. W końcu można go też podawać tak jak w Grecji - jako przystawkę z pieczywem.


SKŁADNIKI:



    • 400 g jogurtu greckiego
    • 2 ogórki szklarniowe
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z połowy cytryny
    • łyżka świeżo pokrojonego koperku
    • 1/2 łyżki pokrojonej mięty
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 szczypty soli

WYKONANIE:

  1. Ogórki przekroić na pół, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 5 minut. Gdy ogórki puszczą wodą, odcisnąć.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Do miski włożyć: jogurt, ogórki, czosnek, koperek, miętę, pieprz, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać razem składniki i schłodzić w lodówce przez godzinę.

SMACZNEGO :)

dodatek jogurt ogórek czosnek oliwa cytryna koperek mięta pieprz sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons