Soczysty indyk w aromatycznych przyprawach pieczony w rękawie. Idealnie smakuje na obiad lub jako wędlina do kanapek. Przepis od Olgi :).
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z indyka
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 szczypty chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- sól
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W miseczce połączyć składniki: czosnek, tymianek, bazylię, oregano, paprykę słodką, pieprz, sól, chili, miód, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
- Indyka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć mieszkanką przypraw i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Mięso włożyć w rękaw do pieczenia i zamknąć szczelnie.
- Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 10 minut przeciąć rękaw.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń