sobota, 30 lipca 2016

Panna Cotta z Czerwonej Porzeczki

Panna Cotta z Czerwonej Porzeczki

Panna Cotta z Czerwonej Porzeczki
Włoska panna cotta o smaku polskiego lata czyli czerwonej porzeczki. Lekki i orzeźwiający deser.


SKŁADNIKI:



    • 250 g porzeczki czerwonej
    • 3-4 łyżki soku ze świeżej cytryny
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • 120 ml mleka
    • 80 g cukru kryształ
    • 3 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

  1. Porzeczki odszypułkować (zostawić kilka sztuk do dekoracji), umyć i włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier.
  2. Podgrzać i doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut. Gęsty mus przetrzeć przez sitko.
  3. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzać mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia).
  4. W drugim garnku zagotować mleko ze śmietanką. Zdjąć z palnika, dodać mus porzeczkowy oraz żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wlać do 4 pojemniczków. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aż stężeje.
  5. Podawać ze świeżymy owocami porzeczek.

SMACZNEGO :) 

deser czerwona porzeczka cytryna śmietanka mleko cukier żelatyna

6 komentarzy:

Sharing Buttons