Włoska panna cotta o smaku polskiego lata czyli czerwonej porzeczki. Lekki i orzeźwiający deser.
SKŁADNIKI:
- 250 g porzeczki czerwonej
- 3-4 łyżki soku ze świeżej cytryny
- 300 ml śmietanki kremówki
- 120 ml mleka
- 80 g cukru kryształ
- 3 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- Porzeczki odszypułkować (zostawić kilka sztuk do dekoracji), umyć i włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier.
- Podgrzać i doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut. Gęsty mus przetrzeć przez sitko.
- Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzać mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia).
- W drugim garnku zagotować mleko ze śmietanką. Zdjąć z palnika, dodać mus porzeczkowy oraz żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wlać do 4 pojemniczków. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aż stężeje.
- Podawać ze świeżymy owocami porzeczek.
Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser.Kocham porzeczki.
OdpowiedzUsuńPyszny deser:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deserek.
OdpowiedzUsuńBardzo kuszący deser pięknie podany :)
OdpowiedzUsuń