Pałki z kurczaka w orientalnej glazurze to idealny przepis na grilla.
SKŁADNIKI:
- Udka:
- 10 pałek z kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- plastry ananasa z puszki
- Glazura:
- 100 ml soku z ananasa
- 80 ml sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- łyżka startego imbiru
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili świeża
- 5 łyżek oleju
- łyżka ziaren sezamu
WYKONANIE:
- Pałki z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W miseczce wymieszać sól, pieprz, paprykę i mąkę ziemniaczaną. Oprószyć kurczaka mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin.
- Cebulkę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na oleju.
- Papryczkę chili pokroić w krążki, dodać do cebuli i krótko podsmażyć.
- Wlać sok z ananasa, sos sojowy i miód. Na koniec dodać starty imbir i gotować przez 7-8 minut.
- Gotowy sos podzielić na 2 części.
- Kurczaka piec przez 15 minut na tackach do grilla. Zdjąć, zanurzyć w marynacie i ponownie smażyć na grillu co chwilę obracając i smarując glazurą.
- Plastry ananasa zanurzyć w drugiej części glazury i smażyć bezpośrednio na ruszcie.
- Upieczone udka podawać z plastrami ananasa posypane z wierzchy sezamem.
Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, a kurczak i ananas to już w ogóle. :)
OdpowiedzUsuńAleż te pałeczki apetyczne, pięknie upieczone i rumiane...no i te dodatki...mniamuśne żarełko:)
OdpowiedzUsuń