czwartek, 21 lipca 2016

Udka w Glazurze Teriyaki z Ananasem

Udka w Glazurze Teriyaki z Ananasem

Udka w Glazurze Teriyaki z Ananasem
Pałki z kurczaka w orientalnej glazurze to idealny przepis na grilla.


SKŁADNIKI:



  • Udka:
    • 10 pałek z kurczaka
    • łyżeczka papryki słodkiej
    • łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • plastry ananasa z puszki
  • Glazura:
    • 100 ml soku z ananasa
    • 80 ml sosu sojowego
    • 3 łyżki miodu
    • łyżka startego imbiru
    • mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • papryczka chili świeża
    • 5 łyżek oleju
    • łyżka ziaren sezamu

WYKONANIE:

  1. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. W miseczce wymieszać sól, pieprz, paprykę i mąkę ziemniaczaną. Oprószyć kurczaka mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin.
  3. Cebulkę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na oleju.
  4. Papryczkę chili pokroić w krążki, dodać do cebuli i krótko podsmażyć.
  5. Wlać sok z ananasa, sos sojowy i miód. Na koniec dodać starty imbir i gotować przez 7-8 minut.
  6. Gotowy sos podzielić na 2 części.
  7. Kurczaka piec przez 15 minut na tackach do grilla. Zdjąć, zanurzyć w marynacie i ponownie smażyć na grillu co chwilę obracając i smarując glazurą.
  8. Plastry ananasa zanurzyć w drugiej części glazury i smażyć bezpośrednio na ruszcie.
  9. Upieczone udka podawać z plastrami ananasa posypane z wierzchy sezamem.

SMACZNEGO :)

obiad udka z kurczaka papryka słodka sól pieprz mąka ziemniaczana ananas sos sojowy miód imbir cebula czosnek chili olej sezam

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, a kurczak i ananas to już w ogóle. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ te pałeczki apetyczne, pięknie upieczone i rumiane...no i te dodatki...mniamuśne żarełko:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons