czwartek, 7 lipca 2016

Skrzydełka w Czosnku i Parmezanie

Skrzydełka w Czosnku i Parmezanie

Skrzydełka w Czosnku i Parmezanie
Dzisiaj przepis na grilla - Skrzydełka w Czosnku i Parmezanie. Są łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zachwycą smakiem zaproszonych gości.


SKŁADNIKI:



  • Skrzydełka:
    • 10 skrzydełek
    • łyżeczka papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 60 g startego parmezanu
    • 5 łyżek oleju
  • Glazura:
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • 2 cytryny
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki ketchupu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżki cukru brązowego

WYKONANIE:

  1. Skrzydełka umyć osuszyć i pociąć na kawałki. Część niejadalną - lotkę - wyrzucić.
  2. W misce wymieszać paprykę słodką, sól, olej i mąkę ziemniaczaną. Do marynaty włożyć skrzydełka i obtoczyć przyprawami. Odstawić do lodówki na 5 godzin.
  3. Do blendera włożyć składniki na glazurę: orzechy, sok oraz skórkę z cytryny, cukier, czosnek, ketchup, pieprz oraz tymianek. Zmiksować.
  4. Skrzydełka posypać startym parmezanem. Smażyć na grillu z obu stron po 10 minut. Gotowe włożyć do glazury, obtoczyć w niej i ponownie piec na grillu przez kolejne 10 minut.
  5. Pozostałą marynatą smarować co jakiś czas skrzydełka.
  6. lotkę
  7. Upieczone podawać na ciepło z dowolnymi składnikami.

SMACZNEGO :)

obiad skrzydełka papryka słodka sól mąka ziemniaczana parmezan olej orzechy włoskie cytryny czosnek ketchup pieprz tymianek cukier brązowy
Uczta pod gołym niebem 2016

2 komentarze:

  1. bardzo fajne skrzydełka, a że lubią bardzo to właśnie zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie przepadam za skrzydełkami, ale pałeczki w takiej marynacie chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons