Dzisiaj przepis na grilla - Skrzydełka w Czosnku i Parmezanie. Są łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zachwycą smakiem zaproszonych gości.
SKŁADNIKI:
- Skrzydełka:
- 10 skrzydełek
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g startego parmezanu
- 5 łyżek oleju
- Glazura:
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki cukru brązowego
WYKONANIE:
- Skrzydełka umyć osuszyć i pociąć na kawałki. Część niejadalną - lotkę - wyrzucić.
- W misce wymieszać paprykę słodką, sól, olej i mąkę ziemniaczaną. Do marynaty włożyć skrzydełka i obtoczyć przyprawami. Odstawić do lodówki na 5 godzin.
- Do blendera włożyć składniki na glazurę: orzechy, sok oraz skórkę z cytryny, cukier, czosnek, ketchup, pieprz oraz tymianek. Zmiksować.
- Skrzydełka posypać startym parmezanem. Smażyć na grillu z obu stron po 10 minut. Gotowe włożyć do glazury, obtoczyć w niej i ponownie piec na grillu przez kolejne 10 minut.
- Pozostałą marynatą smarować co jakiś czas skrzydełka.
- Upieczone podawać na ciepło z dowolnymi składnikami.
lotkę
bardzo fajne skrzydełka, a że lubią bardzo to właśnie zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za skrzydełkami, ale pałeczki w takiej marynacie chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń