poniedziałek, 14 grudnia 2015

Pierniczki Brukowce

Pierniczki Brukowce

Pierniczki Brukowce
Pierniczki brukowce w glazurze czekoladowo-rumowej, nadziane dżemem porzeczkowym. Idealne na święta. Można je piec już dwa tygodnie wcześniej.

SKŁADNIKI(ok. 25 sztuk):



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g cukru kryształ
    • 100 g miodu
    • 1/4 kostki masła miękkiego
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • Polewa:
    • 50 g czekolady gorzkiej
    • 50 ml śmietanki kremówki
    • kilka kropel olejku rumowego (lub innego aromatu)
  • Dodatkowo:
    • dżem porzeczkowy lub powidło śliwkowe


WYKONANIE:

  1. Do małego garnka wsypać 2 łyżki cukru i skarmelizować nie mieszając (czekać aż cukier się rozpuści i zamieni w złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody i zagotować mieszając do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostałą część cukru, miód oraz przyprawę do piernika i całość zagotować. Wystudzić.
  2. W misce umieścić mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, jajko oraz masło. Wymieszać.
  3. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
  4. Z ciasta formować kulki wielkość orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać dżemem porzeczkowym, sklejać i ponownie formować kulki.
  5. Układać w odstępach 1 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić po upieczeniu.
  7. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę oraz krople rumowe i wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotową czekoladą polewać pierniczki.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier miód masło soda przyprawa do piernika czekolada śmietanka olej rumowy powidło
Świąteczne słodkości! 2015

2 komentarze:

  1. Mariola kwiatuszku jaka piękna nazwa tych cudownych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczniutkie i niezwykle dekoracyjne pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons