czwartek, 17 grudnia 2015

Keks z Bakaliami

Keks z Bakaliami

Keks z Bakaliami
Keks obok makowca to jedno z najbardziej popularnych ciast na wigilijnym stole - pełne bakalii i orzechów. Po upieczeniu zachowuje świeżość na długo pod warunkiem, że zawiniemy je w ściereczkę lub folię.


SKŁADNIKI:



    • 150 g masła miękkiego
    • 120 g maki pszennej
    • 1/2 szklanka cukru pudru
    • 4 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżeczka olejku waniliowego
    • łyżka wódki
    • 250 g bakalii


WYKONANIE:

  1. Przygotować i pokroić bakalie.
  2. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Dodawać po jednym żółtku.
  4. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy razem z olejkiem waniliowym oraz wódką i wszystko razem delikatnie zmiksować.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Połowę dodać do ciasta i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone bakalie i pozostałą porcję piany. Wszystko delikatnie wmieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzić patyczkiem czy keks jest już suchy.
  8. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto masło mąka cukier puder jajka proszek do pieczenia olejek waniliowy wódka bakalie

1 komentarz:

Sharing Buttons