sobota, 24 października 2015

Zupa z Dyni i Soczewicy

Zupa z Dyni i Soczewicy

Zupa z Dyni i Soczewicy
Kolejna pyszna i rozgrzewająca zupa z dyni. Tym razem użyłam dyni Ambar - zielonej.


SKŁADNIKI:



    • 600 g dyni obranej
    • szklanka soczewicy czerwonej
    • 1 l bulionu
    • marchewka
    • cebula
    • szklanka przecieru pomidorowego
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka przyprawy garam masala
    • łyżka masła klarowanego
    • łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz
    • groszek ptysiowy do podania



WYKONANIE:

  1. Dynię pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle klarowanym do miękkości. Przyprawić curry oraz garam masala.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do bulionu razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Soczewicę namoczyć i odcedzić. Dodać do bulionu i gotować przez 10 minut.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i dodać do bulionu.
  5. Przecier, miękką dynię i pozostałe przyprawy dodać do bulionu. Gotować razem kolejne 10 minut.
  6. Z zupy wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe. Zmiksować na gładki krem w blenderze. Podawać na ciepło z groszkiem ptysiowym i posypaną świeżą kolendrą.

SMACZNEGO :)

zupa dynia soczewica bulion marchewka cebula przecier pomidorowy ziele angielskie liść laurowy curry garam masala masło oliwa sól pieprz groszek ptysiowy
Jesienne zupy

2 komentarze:

Sharing Buttons