poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Bułeczki

Bułeczki

Bułeczki
Puszyste pszenne bułeczki, idealne na śniadanie.


SKŁADNIKI:



    • 4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
    • 7 g drożdży suszonych
    • 150 ml mleka
    • 150 ml wody
    • łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła roztopionego


WYKONANIE:

  1. Do letniego mleka dodać drożdże, cukier oraz łyżeczkę mąki i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Do dużej miski włożyć mąkę, sól, zaczyn, wodę i roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie samo odchodzić od rąk. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować kule i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż tępą stroną noża.
  5. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

pieczywo mąka drożdże mleko woda cukier sól masło

2 komentarze:

Sharing Buttons