Pyszne krokiety z dodatkiem szpinaku, obtoczone w chrupiącej panierce.
SKŁADNIKI:
- Krokiety:
- 500 g ziemniaków
- 80 g liści szpinaku
- 80 g sera żółtego
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 2 -3 jajka
- buła tarta
WYKONANIE:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do ziemniaków dodać szpinak, ser żółty, czosnek, jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy formować w dłoniach niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz