piątek, 23 marca 2018

Babka Jogurtowa

Babka Jogurtowa

Babka Jogurtowa
Babka z dużą ilością kakao z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.


SKŁADNIKI:



    • 130 g masła miękkiego
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 2 duże jajka
    • szklanka jogurtu greckiego
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki kakao

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
  3. Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
  4. Jajka wbijać po jednym do masy, cały czas ucierając.
  5. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem greckim, miksując tylko do połączenia składników.
  6. Foremkę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  7. Ciasto wlać do formy. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 150°C. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Wystudzić i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO :)

ciasto masło cukier jajka jogurt mąka proszek do pieczenia soda kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons