Babka z dużą ilością kakao z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.
SKŁADNIKI:
- 130 g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 duże jajka
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
- Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
- Jajka wbijać po jednym do masy, cały czas ucierając.
- Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem greckim, miksując tylko do połączenia składników.
- Foremkę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Ciasto wlać do formy. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 150°C. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Wystudzić i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz