Kruche ciasto przełożone waniliowym kremem, posypane wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI:
- Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru kryształ
- 130 g masła
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem:
- 750 ml mleka
- 250 g cukru kryształ
- 250 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- szklanka śmietanki 18%
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo:
- 50 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sodę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać nożem.
- Jajka, cukier i śmietanę utrzeć mikserem. Następnie dodać do mąki z masłem i zagnieść ciasto.
- Ciasto zważyć i podzielić na 4 części. Przygotować formy o wymiarach 30 x 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować na stolnicy, a następnie przenieść na blaszkę i rozwałkować małym wałeczkiem na cienki placek.
- Ciasta piec przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać masę i gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
- Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i uprażyć na rumiany kolor.
- Blaty kruchego ciasta przełożyć gorącą masą. Wierzch również posmarować masą i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz