Zapraszam na włoską odmianę zupy cebulowej. Pyszna, podana z parmezanem i grzankami.
SKŁADNIKI:
- 4 białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- 1 l bulionu
- 100 g wędzonego boczku
- 80 g parmezanu
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka majeranku
- szczypta papryki w proszku
- szczypta chili w proszku
- sól i pieprz
- grzanki
- natka pietruszki do dekoracji
WYKONANIE:
- Boczek pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebule oraz czosnek. Doprawić solą i podsmażyć przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- W garnku zagotować bulion, doprawić ziołami, sosem sojowym i pomidorami z puszki. Składniki z patelni dodać do bulionu i gotować przez 10 minut. Doprawić do smaku papryką w proszku, pieprzem i solą.
- Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Podawać na gorąco z grzankami, posypaną parmezanem i natką pietruszki.
Pyszniutka
OdpowiedzUsuń