środa, 28 lutego 2018

Włoska Zupa Cebulowa

Włoska Zupa Cebulowa

Włoska Zupa Cebulowa
Zapraszam na włoską odmianę zupy cebulowej. Pyszna, podana z parmezanem i grzankami.


SKŁADNIKI:



    • 4 białe cebule
    • 2-3 ząbki czosnku
    • puszka krojonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
    • 1 l bulionu
    • 100 g wędzonego boczku
    • 80 g parmezanu
    • łyżka sosu sojowego
    • łyżeczka tymianku
    • łyżeczka oregano
    • łyżeczka bazylii
    • łyżeczka majeranku
    • szczypta papryki w proszku
    • szczypta chili w proszku
    • sól i pieprz
    • grzanki
    • natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE:

  1. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
  4. Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebule oraz czosnek. Doprawić solą i podsmażyć przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  5. W garnku zagotować bulion, doprawić ziołami, sosem sojowym i pomidorami z puszki. Składniki z patelni dodać do bulionu i gotować przez 10 minut. Doprawić do smaku papryką w proszku, pieprzem i solą.
  6. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  7. Podawać na gorąco z grzankami, posypaną parmezanem i natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa cebula czosnek pomidory buliony boczek parmezan sos sojowy tymianek oregano bazylia majeranek papryka słodka chili sól pieprz grzanki pietruszka

1 komentarz:

Sharing Buttons