czwartek, 29 marca 2018

Pasztet z Królika z Ziołami

Pasztet z Królika z Ziołami

Pasztet z Królika z Ziołami
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a na świątecznym, polskim stole nie powinno zabraknąć tradycyjnego, smacznego pasztetu domowej roboty. Delikatny pasztet z królikiem na pewno Wam posmakuje. Polecam :).


SKŁADNIKI:



    • królik
    • 200 boczku gotowanego
    • 150 g słoniny
    • opakowanie słoniny w plasterkach
    • pęczek włoszczyzny
    • bulionetka rosołowa
    • 2 cebule
    • 200 g wątróbki drobiowej sparzonej
    • kajzerka namoczona w wodzie
    • 5 jajek
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 łyżki bułki tartej
    • łyżeczka rozmarynu
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowa
    • łyżka masła
    • łyżka natki pietruszki posiekanej
    • pieprz i sól

WYKONANIE:

  1. Królika pociąć na kawałki i włożyć do garnka z wodą. Dodać boczek, włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z bulionu i oddzielić od kości.
  2. Mięso z królika i boczek zmielić w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebulę pokroić w kostkę. Następnie na patelni podsmażyć słoninę, po chwili dodać cebulę i zeszklić. Cebulę ze słoniną, wątróbkę, odciśniętą kajzerkę również przepuścić przez maszynkę.
  3. Dodać do mięsa jajka, rozpuszczoną bulionetkę w pół szklanki wywaru z królika. Dodać natkę pietruszki, rozmaryn, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól.
  4. Masę wymieszać dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą foremek. Przykryć wierzch plastrami słoniny.
  5. Piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej włożyć do lodówki na noc.

SMACZNEGO :)

przystawka królik boczek słonina włoszczyzna bulionetka cebula wątróbka kajzerka jajka liście laurowe ziele angielskie bułka tarta rozmaryn gałka muszkatałowa masło natka pietruszki pieprz sól

2 komentarze:

  1. Szczerze to nigdy nie próbowałam robić żadnych pasztetów ani nic w tym rodzaju. Bo boje się, że mi nie wyjdzie. Ale może tutaj się uda bo widzę, ze przepis dość dobrze napisany. Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki :) Pasztet nie jest trudny w wykonaniu tylko pracochłonny :)

      Usuń

Sharing Buttons