Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a na świątecznym, polskim stole nie powinno zabraknąć tradycyjnego, smacznego pasztetu domowej roboty. Delikatny pasztet z królikiem na pewno Wam posmakuje. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- królik
- 200 boczku gotowanego
- 150 g słoniny
- opakowanie słoniny w plasterkach
- pęczek włoszczyzny
- bulionetka rosołowa
- 2 cebule
- 200 g wątróbki drobiowej sparzonej
- kajzerka namoczona w wodzie
- 5 jajek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowa
- łyżka masła
- łyżka natki pietruszki posiekanej
- pieprz i sól
WYKONANIE:
- Królika pociąć na kawałki i włożyć do garnka z wodą. Dodać boczek, włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z bulionu i oddzielić od kości.
- Mięso z królika i boczek zmielić w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebulę pokroić w kostkę. Następnie na patelni podsmażyć słoninę, po chwili dodać cebulę i zeszklić. Cebulę ze słoniną, wątróbkę, odciśniętą kajzerkę również przepuścić przez maszynkę.
- Dodać do mięsa jajka, rozpuszczoną bulionetkę w pół szklanki wywaru z królika. Dodać natkę pietruszki, rozmaryn, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól.
- Masę wymieszać dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą foremek. Przykryć wierzch plastrami słoniny.
- Piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej włożyć do lodówki na noc.
Szczerze to nigdy nie próbowałam robić żadnych pasztetów ani nic w tym rodzaju. Bo boje się, że mi nie wyjdzie. Ale może tutaj się uda bo widzę, ze przepis dość dobrze napisany. Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) Pasztet nie jest trudny w wykonaniu tylko pracochłonny :)
Usuń