poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kurczak Hasselback z Ricottą i Szpinakiem

Kurczak Hasselback z Ricottą i Szpinakiem

Kurczak Hasselback z Ricottą i Szpinakiem
Kurczak przygotowany w niebanalny sposób - nadziewany szpinakiem z ricottą oraz posypany serem żółtym. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Przepis ze strony "karmelowy.pl".


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • pierś z kurczaka podwójna
    • 50 g ricotty
    • 100 g świeżego szpinaku baby
    • łyżka oleju
    • 1/2 chilli świeżego
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 80 g sera żółtego
    • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Szpinak umyć. Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i smażyć przez minutę. Następnie dodać ricottę oraz chilli pokrojone w drobną kostkę. Smażyć razem przez kolejną minutę. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć z wierzchu mięso w paski. Zachować odległość ok. 2 cm. Z każdej strony doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Nacięcia napełnić szpinakiem i posypać z wierzchu serem (ser można dodać w połowie pieczenia) oraz papryką.
  4. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak ricotta szpinak olej chili gałka muszkatałowa ser papryka słodka sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons