wtorek, 17 listopada 2015

Kurczak Tikka

Kurczak Tikka

Kurczak Tikka
Po długiej chorobie wracam do Was Kochani z pysznym daniem. Kurczak Tikka - kawałki kurczaka w marynacie jogurtowej i przyprawach pieczone na grillu. To orientalne danie pochodzi z kuchni indyjskiej.


SKŁADNIKI:



    • 500 g piersi z kurczaka
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • płaska łyżka przyprawy garam masala
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/3 łyżeczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 cm świeżego imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/3 łyżeczki soli
    • świeża kolendra
    • 200 ml przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • cebula


WYKONANIE:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach 3-4 cm.
  2. Do miseczki wlać jogurt naturalny, pokrojony w kostkę czosnek, świeżo starty imbir, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, garam masala, kurkumę, chili i mieloną kolendrę.
  3. Do przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków. Piec z każdej strony na grillu lub w halogen oven.
  5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pozostałą marynatę jogurtową z mięsa. Podsmażyć razem i zmiksować w blenderze.
  6. Upieczone kawałki kurczaka podawać z sosem i posypane natką kolendry.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak jogurt naturalny garam masala kurkuma chili kolendra imbir czosnek sok z cytryny sól przecier pomidorowy oliwa cebula

4 komentarze:

  1. mmm chętnie bym coś takiego zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaczek w bardzo dobrym, przepysznym wydaniu:)
    Pozdrawiamy cieplutko i dużo zdrowia życzymy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola kurczak brzmi bardzo intrygująco,a bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons