poniedziałek, 23 listopada 2015

Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik Staropolski
Najsmaczniejszy piernik jaki jadłam - Piernik Staropolski. Choć długo się na niego czeka (dojrzewa ok. 5 tygodni) to naprawdę warto. Z przepisu pieczemy 3 blaty ciasta, a następnie przekładamy powidłem lub ulubionymi masami do piernika.

piernik dojrzewający

SKŁADNIKI:



  • Piernik:
    • 900 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 500 g miodu wielokwiatowego naturalnego
    • 1 i 1/4 szklanki cukru kryształ
    • 200 g masła
    • 3 duże jajka
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 80 g przyprawy do piernika
    • 100 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Polewa Czekoladowa:
    • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • Dodatkowo:
    • litrowy słoik powidła (lub więcej)


piernik dojrzewający

WYKONANIE:

  1. Do garnka o grubym dnie włożyć miód, cukier kryształ oraz masło. Podgrzewać na palniku do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
  2. Masę miodową przelać do dużej miski. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika oraz solą, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku i jajka. Ciasto dokładnie zmiksować. Przełożyć do emaliowanego garnka lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki lub chłodnego miejsca na 5 tygodni.
  3. Ciasto upiec na 5 dni przed świętami. Podzielić na 3 równe części. Każdą podsypać mąką i rozwałkować na blat o grubości 0.5 cm. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 38 x 25 cm. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 20-25 minut. Piernik po upieczeniu powinien podwoić swoją objętość. Wystudzić.
  4. Blaty piernika przełożyć podgrzanym powidłem śliwkowym. Przykryć papierem do pieczenia i ciężką, drewnianą deską. Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, aby piernik scalił się z powidłem. 
  5. Piernik przekroić na 3 równe prostokąty i każdy oblać polewą czekoladową: czekoladę gorzką pokroić na malutkie kawałki, podgrzać śmietankę, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie polać piernik. Udekorować według uznania.

SMACZNEGO :)

ciasto maka miód cukier masło jajka soda przyprawa do piernika mleko sól czekolada śmietanka kremówka powidło

5 komentarzy:

  1. Mariolu..Patrzę, podziwiam i ślinianki mi pracują intensywnie na widok tego piernika. Zapisuję przepis i na Święta poczynię:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny aromatyczny i apetyczny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój piernik budzi w nas zachwyt, bo wygląda przeuroczo. Zadbałaś o każdy szczegół. Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons