Najsmaczniejszy piernik jaki jadłam - Piernik Staropolski. Choć długo się na niego czeka (dojrzewa ok. 5 tygodni) to naprawdę warto. Z przepisu pieczemy 3 blaty ciasta, a następnie przekładamy powidłem lub ulubionymi masami do piernika.
SKŁADNIKI:
- Piernik:
- 900 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 500 g miodu wielokwiatowego naturalnego
- 1 i 1/4 szklanki cukru kryształ
- 200 g masła
- 3 duże jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g przyprawy do piernika
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- Polewa Czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- Dodatkowo:
- litrowy słoik powidła (lub więcej)
WYKONANIE:
- Do garnka o grubym dnie włożyć miód, cukier kryształ oraz masło. Podgrzewać na palniku do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
- Masę miodową przelać do dużej miski. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika oraz solą, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku i jajka. Ciasto dokładnie zmiksować. Przełożyć do emaliowanego garnka lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki lub chłodnego miejsca na 5 tygodni.
- Ciasto upiec na 5 dni przed świętami. Podzielić na 3 równe części. Każdą podsypać mąką i rozwałkować na blat o grubości 0.5 cm. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 38 x 25 cm. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 20-25 minut. Piernik po upieczeniu powinien podwoić swoją objętość. Wystudzić.
- Blaty piernika przełożyć podgrzanym powidłem śliwkowym. Przykryć papierem do pieczenia i ciężką, drewnianą deską. Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, aby piernik scalił się z powidłem.
- Piernik przekroić na 3 równe prostokąty i każdy oblać polewą czekoladową: czekoladę gorzką pokroić na malutkie kawałki, podgrzać śmietankę, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie polać piernik. Udekorować według uznania.
Mariolu..Patrzę, podziwiam i ślinianki mi pracują intensywnie na widok tego piernika. Zapisuję przepis i na Święta poczynię:)))
OdpowiedzUsuńPiękny aromatyczny i apetyczny piernik :)
OdpowiedzUsuńTwój piernik budzi w nas zachwyt, bo wygląda przeuroczo. Zadbałaś o każdy szczegół. Rewelacja:)
OdpowiedzUsuń