Po długiej chorobie wracam do Was Kochani z pysznym daniem. Kurczak Tikka - kawałki kurczaka w marynacie jogurtowej i przyprawach pieczone na grillu. To orientalne danie pochodzi z kuchni indyjskiej.
SKŁADNIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g jogurtu naturalnego
- płaska łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- świeża kolendra
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
WYKONANIE:
- Kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach 3-4 cm.
- Do miseczki wlać jogurt naturalny, pokrojony w kostkę czosnek, świeżo starty imbir, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, garam masala, kurkumę, chili i mieloną kolendrę.
- Do przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków. Piec z każdej strony na grillu lub w halogen oven.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pozostałą marynatę jogurtową z mięsa. Podsmażyć razem i zmiksować w blenderze.
- Upieczone kawałki kurczaka podawać z sosem i posypane natką kolendry.
mmm chętnie bym coś takiego zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Kurczaczek w bardzo dobrym, przepysznym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko i dużo zdrowia życzymy:)
dziękuję :)
UsuńMariola kurczak brzmi bardzo intrygująco,a bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń