środa, 18 listopada 2015

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki
Dla wielbicieli kokosu dzisiaj kokosanki. Chrupiące z wierzchu i ciągnące się w środku. Robi się je dosłownie w kilka minut, a efekt jest piorunujący!


SKŁADNIKI(ok. 20 sztuk):



    • 250 g wiórek kokosowych
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • łyżka cukru waniliowego
    • 2 białka
    • 2-3 łyżki mleka


WYKONANIE:

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko rozpuścić w garnuszku na palniku.
  2. Do ciepłej masy dodać wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.
  3. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi.
  4. Dużą łyżką nakładać porcje ciasteczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu poczekać kilka minut przed ściągnięciem ciasteczek z blaszki.

SMACZNEGO :)

wiórka kokosowe masło cukier kryształ cukier waniliowy jajka mleko
Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. To jedne z moich ulubionych ciastek-Twoje wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamietam je jeszcze z liceum,ale nigdy nie mialam na nie przepisu, pysznosci :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! ;) kokosanki sa super :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons