Dla wielbicieli kokosu dzisiaj kokosanki. Chrupiące z wierzchu i ciągnące się w środku. Robi się je dosłownie w kilka minut, a efekt jest piorunujący!
SKŁADNIKI(ok. 20 sztuk):
- 250 g wiórek kokosowych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- łyżka cukru waniliowego
- 2 białka
- 2-3 łyżki mleka
WYKONANIE:
- Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko rozpuścić w garnuszku na palniku.
- Do ciepłej masy dodać wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.
- Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi.
- Dużą łyżką nakładać porcje ciasteczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu poczekać kilka minut przed ściągnięciem ciasteczek z blaszki.
To jedne z moich ulubionych ciastek-Twoje wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPamietam je jeszcze z liceum,ale nigdy nie mialam na nie przepisu, pysznosci :-)
OdpowiedzUsuńPychotka! ;) kokosanki sa super :)
OdpowiedzUsuń