Lody orzechowe o kremowej konsystencji bez dodatku jajek.
SKŁADNIKI:
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 1-2 łyżki cukru kryształ (opcjonalnie)
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki umieścić w garnku. Mieszając trzepaczką rozpuścić masło orzechowe i cukier. Podgrzać do moment, aż cukier się rozpuścić.
- Schłodzić 4 godziny w lodówce.
- Zimną masę przelać do maszyny od lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
- Dla tych co nie posiadają maszyny do lodów: masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co godzinę mieszać, aż do całkowitego zamarznięcia lodów.
domowe lody najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszne na dzisiejszy upał!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masło orzechowe, a więc na takie lody się piszę :)
OdpowiedzUsuń