Dzisiaj propozycja na szybką zupkę z bobu. Lubicie?
SKŁADNIKI:
- 700-800 g bobu
- ząbek czosnku
- mała cebula
- 3 szklanki bulionu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kwaśna śmietana 18 %
- listki świeżej bazylii
WYKONANIE:
- Bób zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować przez 10-15 minut w zależności od wielkości ziaren. Odcedzić i wyłuskać ziarenka bobu.
- Czosnek oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę
- W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek z cebulką. Dodać obrany bób oraz bulion. Gotować po przykryciem przez 20 minut. Doprawić do smaku solą oraz pierzem. Zmiksować w blenderze na gładki krem.
- Gotową zupę podawać z kleksem śmietany i udekorowaną listkami bazylii.
Mariola jaki subtelny kremik :) Miłego wieczoru
OdpowiedzUsuń