czwartek, 16 lipca 2015

Zupa Krem z Bobu

Zupa Krem z Bobu

Zupa Krem z Bobu
Dzisiaj propozycja na szybką zupkę z bobu. Lubicie?


SKŁADNIKI:



    • 700-800 g bobu
    • ząbek czosnku
    • mała cebula
    • 3 szklanki bulionu
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • kwaśna śmietana 18 %
    • listki świeżej bazylii


WYKONANIE:

  1. Bób zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować przez 10-15 minut w zależności od wielkości ziaren. Odcedzić i wyłuskać ziarenka bobu.
  2. Czosnek oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę
  3. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek z cebulką. Dodać obrany bób oraz bulion. Gotować po przykryciem przez 20 minut. Doprawić do smaku solą oraz pierzem. Zmiksować w blenderze na gładki krem.
  4. Gotową zupę podawać z kleksem śmietany i udekorowaną listkami bazylii.

SMACZNEGO :)

zupa bób czosnek cebula bulion sól pieprz oliwa śmietana bazylia

1 komentarz:

Sharing Buttons