Zabieram Was dzisiaj w kolejną podróż kulinarną, tym razem do Chin, na przygotowaną przez mnie soczystą pieczeń z wieprzowiny w aromatycznym sosie 5 smaków. Przepis z książki "Kuchnia Chińska"
SKŁADNIKI:
- 700 g schabu w kawałku
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- skórka z pomarańczy pokrojona w paseczki
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek sherry
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 15 g masła
WYKONANIE:
- Marynata: w misce zmieszać olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną dymkę, przyprawę chińską, sól, pieprz, sos sojowy, sherry oraz skórkę i sok z jednej pomarańczy.
- Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyć w szklanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12 h i co jakiś czas wymieszać.
- Mięso przełożyć wraz z marynatą do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego i piec przez 50 minut w temperaturze 200°C. Wyłączyć i pozostawić na 10 minut w piekarniku.
- Upieczone mięso pokroić na plastry.
- Powstały sos z przelać do małego rondla, dodać sok z pomarańczy i delikatnie podgrzać. Dodać masło i dalej podgrzewać.
- Mięso podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem. U mnie dodatkowo z brokułami na parze i ryżem jaśminowym lub basmati.
Mariola mistrzostwo jak dla mnie, uwielbiam mięso z owocami. :)
OdpowiedzUsuńpolecam jest bardzo pyszne :)
Usuńmoże i nie jem zbyt często mięsa,ale taką pieczeń z chęcią bym przygotowała
OdpowiedzUsuń