sobota, 12 lipca 2014

Jagodziak

Jagodziak

Jagodziak
Zapraszam na kruche ciasto z czarnymi jagodami. Polecam póki dostać można jeszcze te przepyszne owoce. Oczywiście jagody można równie dobrze zamrozić, a ich wspaniałym smakiem cieszyć się również w zimnie.

Kruche z jagodami

SKŁADNIKI:



    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 3 żółtka
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • litrowy słoik jagód + 4 łyżki cukru kryształ

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać masło i posiekać nożem razem z mąką. 
  3. W osobnej misce roztrzepać żółtka z cukrem waniliowym, cukrem kryształ i śmietana.
  4. Dodać masę żółtkową do mąki z masłem i wyrobić ciasto.
  5. Gotowe podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włożyć do zamrażalki.
  6. Na ciasto wyłożyć dokładnie umyte i osuszone jagody. Posypać 4 łyżkami cukru kryształ.
  7. Drugą połówkę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równomiernie na powierzchni jagód.
  8. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto masło jajka cukier śmietana cukier waniliowy proszek do pieczenia jagody
Jagodowe lato

1 komentarz:

  1. Musiało smakować znakomicie :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons