Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszą jaglaną, indykiem i warzywami, doprawione aromatycznymi ziołami.
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2-3 cebule
- papryka
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- pęczek koperku lub natki pietruszki
- olej do smażenia
- pieprz i sól
WYKONANIE:
- Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, a następnie gorącą. Przesypać do garnka, wlać 2 szklanki wody mineralnej i gotować na małym ogniu przez 15 minut (bez mieszania łyżką). Kaszę wystudzić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i podsmażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Warzywa wymieszać z kaszą.
- Indyka doprawić mieszaną przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek. Następnie smażyć na patelni cały czas mieszając drewnianą łyżką. Usmażone mięso dodać do kaszy i wymieszać.
- Jajka rozmącić widelcem, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Dodać do kaszy i połączyć ze składnikami. Można ponownie doprawić masę na kotlety, jeśli wolimy bardziej doprawione.
- Pęczek koperku lub natki pietruszki posiekać i również dodać do masy. Wymieszać.
- Masę nakładać do okrągłych obręczy (cooking rings). Uciskać mocno tworząc okrągłe kotleciki.
- Na patelnię wlać olej i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz