Dzisiaj na obiad naleśniki kukurydziane zawijane w lekko pikantny farsz chili con carne. Jeśli lubicie bardziej pikantne możecie doprawić większą ilością chili.
SKŁADNIKI:
- Naleśniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml sosu pomidorowego
- mała puszka kukurydzy
- puszka fasoli fioletowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oleju
WYKONANIE:
- Wszystkie naczynia umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
- Smażyć na patelni z obu stron z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę wydrylować i pokroić w kostkę.
- Mięso usmażyć na oleju. Dodać cebulę oraz czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i dalej smażyć razem.
- Następnie dodać paprykę i smażyć razem cały czas mieszając. Dodać sos pomidorowy, cukier, kminek, paprykę w proszku, chili, oregano, sól oraz. Podsmażyć kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodać odsączoną z puszki kukurydzę i fasolę. Wymieszać i smażyć razem przez kilka minut.
- Gorący farsz nakładać na ciepłe naleśniki i zwijać w rulon. Jeśli naleśniki będą zimne można podpiec na patelni z dodatkiem oleju.
Pyszne meksykańskie smaki :)
OdpowiedzUsuńnaleśnika nigdy nie odmówię:)
OdpowiedzUsuń