poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Naleśniki po Meksykańsku

Naleśniki po Meksykańsku

Naleśniki po Meksykańsku
Dzisiaj na obiad naleśniki kukurydziane zawijane w lekko pikantny farsz chili con carne. Jeśli lubicie bardziej pikantne możecie doprawić większą ilością chili.


SKŁADNIKI:



  • Naleśniki:
    • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1 i 1/2 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
  • Farsz:
    • 500 g mięsa mielonego
    • 2 cebule
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 3 ząbki czosnku
    • 200 ml sosu pomidorowego
    • mała puszka kukurydzy
    • puszka fasoli fioletowej
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/3 łyżeczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/3 łyżeczki oregano
    • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
    • sól i pieprz
    • 2-3 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Wszystkie naczynia umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
  2. Smażyć na patelni z obu stron z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę wydrylować i pokroić w kostkę.
  5. Mięso usmażyć na oleju. Dodać cebulę oraz czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i dalej smażyć razem.
  6. Następnie dodać paprykę i smażyć razem cały czas mieszając. Dodać sos pomidorowy, cukier, kminek, paprykę w proszku, chili, oregano, sól oraz. Podsmażyć kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Na koniec dodać odsączoną z puszki kukurydzę i fasolę. Wymieszać i smażyć razem przez kilka minut.
  8. Gorący farsz nakładać na ciepłe naleśniki i zwijać w rulon. Jeśli naleśniki będą zimne można podpiec na patelni z dodatkiem oleju.

SMACZNEGO :)

obiad mąka kukurydziana mąka mleko jajka sól olej mięso mielone cebula papryka czosnek sos pomidorowy kukurydza fasola cukier chili oregano kminek pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons