Chrupiąca sałatka z kurczaka i prażonego słonecznika. Idealna na każdą imprezę.
SKŁADNIKI:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika łuskanego
- 100 g ryżu paraboiled
- mała czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu greckiego
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros. Na patelnię wlać olej i usmażyć mięso na rumiany kolor. Wystudzić.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Ryż ugotować i wystudzić.
- Paprykę umyć, wydrylować i pokroić w kostkę.
- Ogórka pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odcedzić.
- Do miski włożyć: ryż, usmażone mięso, ziarna słonecznika, paprykę, kukurydzę, ogórki, majonez, jogurt grecki, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz